Високопланинска експедиция в Чилийските Анди

Инсталиране на възпоменателна скруптура до вулкана ojos del salado


Един специален екип

     Най-високия вулкан на земята

          Eдно необикновено предизвикателство

 

Високопланинска експедиция в Андите с посвещение и хуманитарно- културна ориентация

Под патронажа на германския посланик в Чили на 26.02.2011 един интернационален екип покори най-високия вулкан на земята за да осъществи техническо изпълнение  и посвещение.

Дълбоко уважение, признание, доверие  и респект са в основата на нашия екип и са предпоставка за постигане на целите на експедицията.

 В знак на солидарност, интернационален екип от чилийци, немци и швейцарци посвети своята експедиция на жертвите на земетресението и цунамито от февруари 2010 г. През март 2011 г. екипът монтира паметна плоча, изработена от чилийскиата художничка Jacqueline Narváez Espinoza на най-високия връх на Чили, посветена на всички, които са загубили живота си и на силно пострадалите в тези събития.

 Желанието на екипът и на съпътстващите ни партньори беше и е за това, да не бъде забравен споменът за хората, загубили живота си от земетресението и цуниами катастрофата от 2010, паметта им да бъде почетена и да не се допуска бързата забрава на скорошното бедстивие.Това желание, като доминираща част от проекта доведе до създаването на по-късен етап на втори склуптурен мемориал в централния земетръсен район с което се образува единен комплекс.

В двете склуптури – тази на дарената от немеца  Joachim  Alexander  Beyer от Майнц и тази на младата чилийска художничка бяха „вплетени“ разрушителните сили на катастрофата и решимостта на човечеството „да не се предава“ от друга страна, създават зашеметяващо впечатление. Двете склуптури трябваше да дадат кураж там, където е възникнала мъката.

 Причини за създаване на фондация и дарения, е опитът, познанията и впечатленията, които сме натрупали с иницииране, организиране и изпълнение на този проект за помощ   на чилийците и техните семейства, пострадали при земетресението и цунамито. Това беше от особено значение за нас, и то трябва да бъде отразено в настоящия  високопланински проект.

 С изпълнението на техническия проект, монтирането на склуптурата и посвещението, екипът ни би желал да акцентира на приятелството и съпричастието на съпътстващите ни партньори и лица, и тяхната привързаност към Чили.

 Експедицията беше водена от Матиас Йешке, който вече извърши със своя екип няколко трудни експедиции с изключителни превозни средства и заедно със своите партньори създадоха много приятелства в Чили. Признанието, изключителното взаимно внимание, достойнството и уважението на партньорите сформира основата на този уникален проект. Повече информация, ТВ материал и снимки на експедицията можете скоро да  да изтеглите от  www.ee-mj.com

 Специални благодарности на всички спонсори, приятели, помощници, партньори и поддръжници на проекта в Чили, Германия, Швейцария и САЩ.